Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al președintelui Maia Sandu a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate de duminică din Republica Moldova. Partidul proeuropean a obținut o victorie zdrobitoare și în Diaspora. În schimb, în Transnistria și Găgăuzia au câștigat comuniștii și socialiștii, scrie realitatea.net. 

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a prezentat luni rezultatele după numărarea voturilor din 99,91% dintre secţii.

În urma numărării voturilor din 2.148 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a câștigat 52,72% din voturi. Principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,23% din electorat.
Partidul Politic “Şor” (PPŞ) a fost votat de 5,75% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral “Renato Usatîi”, cu 4,1%.
Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr – 2,33% şi Partidul Democrat din Moldova – 1,81%.

Peste 80% dintre cetăţenii din Republica Moldova aflaţi în străinătate au susţinut Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de CEC, după numărarea voturilor din 144 din totalul celor 150 de secţii de votare deschise în afara graniţelor Republicii Moldova, PAS a obţinut 86,13% din voturi.
Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) s-a clasat abia pe poziţia a patra în preferinţele diasporei moldovene. BECS a întrunit 2,51% din voturi, fiind devansat de Blocul Electoral “Renato Usatîi”, care a fost votat de 2,79% din alegătorii din străinătate şi de Partidul Politic Demnitate şi Adevăr, al lui Andrei Năstase, cu 2,76%.

Unde au câștigat comuniștii și socialiștii

Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) din Republica Moldova a câştigat alegerile parlamentare anticipate de duminică în Transnistria şi Găgăuzia.

Alianţa electorală făcută de Partidul Comunist al lui Vladimir Voronin şi Partidul Socialist al lui Igor Dodon s-a impus în toate cele 41 de secţii de votare din regiunea separatistă Transnistria cu 62,21%. BECS a obţinut un scor net superior celui al PAS, care a întrunit doar 13,59% din sufragii.

În cealaltă regiune autonomă, Găgăuzia, partidul proeuropean PAS nu a reuşit să obţină nici măcar 5%, în timp ce comuniştii şi socialiştii au atras voturile a peste 80% din alegători. BECS a avut un scor de 80,75%, Blocul Electoral “Renato Usatîi” 4,86%, iar PAS 4,14%.

Mai multe informații pe realitatea.net

 

Sursa: Realitatea de Realitatea din Moldova

Articolul precedentCristian Rizea, prima reacție după rezultatele alegerilor din Republica Moldova: “Ne dorim să creștem acest partid, avem speranțe mari”
Articolul următorKlaus Iohannis, mesaj după alegerile din Republica Moldova: Felicit cetățenii Republicii Moldova pentru opțiunea clară pentru reforme și integrarea europeană