Situația pare să se fi stabilizat în Kazahstan, după confruntările violente dintre protestatari şi forţele de ordine. Locuitorii din Almatî beneficiază din nou de legătură telefonică fără fir, de care nu s-au mai putut bucura din 6 ianuarie. Acest lucru a devenit posibil datorită acțiunilor interacțiunii dintre trupele kazahe și cele de menținere a păcii ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, care au luat sub protecția lor obiective importante de stat și militare. De asemenea, și-au reluat activitatea rețele comerciale importante, piețele și întreprinderile.

Banca Națională a Kazahstanului a anunțat că din 10 ianuarie va fi pus în funcțiunile sistemele de plată ale centrului pentru plăți interbancare pentru achitarea pensiilor și salariilor pe conturile cetățenilor.

Consecințele protestelor

Potrivit autorităților kazahe, 164 de persoane au murit în protestele care au zguduit țara în ultima săptămână. 5.800 de persoane au fost arestate, inclusiv mai mulți cetățeni străini.  De asemenea, au fost declanșate 125 de anchete preliminare pentru crime, violențe împotriva oficialilor guvernamentali, jaf, huliganism și furturi.

Autoritățile mai anunță că, în timpul revoltelor, peste 400 de vehicule au fost avariate și distruse, inclusiv 346 de vehicule de poliție. Peste 100 de magazine și bănci au fost jefuite, potrivit sursei citate.

Pacificatorii OTSC rămân, deocamdată, în Kazahstan

Totodată, mai multe obiective strategice din Kazahstan rămân continuare sub pază militară, potrivit președinției kazahe. 

„O serie de instalații strategice au fost transferate sub protecția contingentului unit de menținere a păcii al statelor membre Organizației Tratatului de Securitate Colectivă”, a anunțat biroul prezidențial într-un comunicat de presă.

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă din care fac parte Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Azerbaidjan, Belarus și Georgia, au trimis forțe de menținere a păcii în Kazahstan, pe 6 Ianuarie, la solicitarea președintelui țării, Kassym-Jomart Tokaev.

Cum au început protestele?

Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini.

În Almatî, vechea capitală a țării, au avut loc pe 4 și 5 ianuarie confruntări cu forțele de securitate, polițiștii au folosit gaze lacrimogene și grenade asomatoare. Pe întreg teritoriul Kazahstanului a fost deconectat internetul, iar transmisiunea mai multor posturi TV a fost oprită temporar. În Kazahstan a fost instituită starea de urgență.

În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni.

Articolul precedentIlan Șor, acuzat în Moldova de săvârșirea acțiunilor criminale, își trăiește liber și frumos viața în Israel
Articolul următorCertificatul de vaccinare nu este suficient pentru a intra în Grecia. Călătorii trebuie să prezinte și testul negativ pentru COVID-19