Cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți care urma să aibă loc duminică, 5 decembrie la Bălți, a fost suspendat. 

O Hotărâre în acest sens a fost adoptată de către membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), în ședință extraordinară, duminică dimineața, 5 decembrie, la ora 6:20, cu 40 de minute înainte de deschiderea secțiilor de vot de la Bălți.

Decizia vine după mai multe ședințe de judecată care s-au desfășurat insclusiv pe parcursul ultimelor două nopți și în urma cărora Marina Tauber, unul dintre cei doi candidați care urmau să se dueleze în turul doi de la Bălți, a fost exclusă de Judecătoria Bălți din cursa electorală, iar Curtea de Apel a menținut decizia instanței de fond.

„Membrii CEC au constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor  se organizează cu 2 candidaţi. Întruniți în ședință extraordinară, membrii Comisiei au decis să suspende desfășurarea turului doi al alegerilor în circumscripția electorală municipală Bălți, până deciziile instanțelor de fond și apel vor rămâne irevocabile. Reieșind din decizia adoptată, în această dimineață, de Comisie, cele 60 de secții de votare din circumscripția electorală municipală Bălți nr. 2 nu se vor deschide la data de 5 decembrie 2021, iar birourile electorale ale secțiilor de votare respective vor returna, dar nu mai târziu de ora 07.00 a zilei de 5 decembrie 2021, Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți nr. 2 toate documentele și materialele electorale, inclusiv buletinele de vot”, a menționat Angelica Caraman, președinta CEC.

Cronologia evenimentelor

Miercuri, 1 decembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat Judecătoriei Bălți scoaterea Marinei Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți. CEC a constatat că în campania electorală au fost utilizate fonduri financiare și materiale nedeclarate folosite pentru hrana simpatizanților și activiștilor care au susținut-o în campania pentru primul tur de scrutin, de cel puțin 34 260 de lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.

Joi, 2 decembrie, Judecătoria Bălți stabilește pentru vineri ședință de judecată pentru examinarea solicitării înaintate de Comisia Electorală Centrală (CEC) cu privire la excluderea Marinei Tauber din cursa pentru Primăria Bălți.

Vineri, 3 decembrie, după o ședință care a început la Judecătoria Bălți la ora 11:00 și care a durat mai bine de 15 ore, la ora 4:00 instanța anunță o întrerupere până la ora 8:00. La ora 8:00 ședința de judecată a fost reluată, iar cu mici pauze, în jurul orei 11:45 magistrata Natalia Costaș anunță că instanța admite solicitarea CEC și obligă Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale municipale Bălți să emită hotărârea cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral al Partidului Politic „Șor” Marina Tauber, candidata pentru funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale noi din 21 noiembrie curent și turul doi din 5 decembrie.

După decizia Judecătoriei Bălți, atât reprezentanții CEC cât și cei de la CECE Bălți expediază către Curtea de Apel Bălți câte o solicitare prin care cer instanței de apel să explice termenul de executare a deciziei Judecătoriei Bălți privind excluderea candidatei „Șor” Marina Tauber din cursa electorală.

Vineri, 3 decembrie, la ora 17:00 începe ședința de la Curtea de Apel Bălți. Ședința de acolo este întreruptă după ce avocații Marinei Tauber solicită strămutarea examinării cauzei de la Curtea de Apel Bălți la o altă instanță egală în grad. La ora 22:00 CSJ a început examinarea cererii de strămutare, iar după două ore o respinge. Dosarul ajunge din nou la Curtea de Apel Bălți, iar după mai bine de 10 ore de ședință, în jurul orei 6:00, instanța de apel decide asupra menținerii deciziei primei instanțe.

În cele din urmă Comisia Electorală Centrală decide suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin în care Marina Tauber, candidata Partidului Șor, și Nicolai Grigorișin, candidat independent, urmau să se dueleze pentru Primăria Bălți.

Sursa: Ziarul de Gardă