Bilanțul tragediei de duminică, din nordul Indiei, a fost actualizat la 15 decese și peste 160 de dispăruți. Autoritățile sunt în stare de alertă maximă după ce un fragment dintr-un ghețar s-a prăbușit și a distrus un baraj. Operațiunile de salvare sunt în desfășurare. 

Tragedia s-a produs în districtul Chamoli din statul Uttarakhand, situat în masivul Himalaya, la aproximativ 2.000 de metri deasupra nivelului mării.

Satele din regiune au fost evacuate după ce viituri care au purtat cu ele fragmente din gheţar au avariat două centrale hidroelectrice. Cinci poduri și mai multe drumuri au fost, de asemenea, distruse.

După tragedie, peste 200 de persoane au fost date dispărute. În cadrul operațiunilor de salvare, care au continuat și duminică noapte, au fost recuperate 15 cadavre, iar 25 de oameni au fost salvați. Cei mai mulți dintre cei dispăruți erau muncitori care lucrau la centrale.

Autoritățile depun eforturi pentru salvarea a aproximativ 30 de lucrători rămaşi blocaţi în tunelul uneia dintre centrale, a anunțat poliția locală. Operațiunile de salvare sunt îngreunate de terenul accidentat, temperaturile scăzute, noroiul şi resturile din tunel.

Scene ȘOCANTE în India: Un ghețar din Himalaya s-a desprins și a lovit un baraj: Aproximativ 150 de victime, conform primelor estimări

Din cauza topografiei sale deluroase, regiunea în care s-a produs viitura este predispusă la astfel de dezastre naturale. Experţii sunt de părere că degradarea mediului înconjurător, provocată de lărgirea drumurilor şi amenajarea de hidrocentrale, au făcut ca întreaga zonă să devină şi mai vulnerabilă.

Sursa: Realitatea de Diaspora