Statele Unite vor boicota diplomatic Jocurile Olimpice (JO) de iarnă 2022 de la Beijing, din cauza „genocidului” din regiunea Xinjiang, a anunțat luni Casa Albă.

„Administrația Biden nu va trimite niciun diplomat sau reprezentant oficial la JO de iarnă 2022 de la Beijing și la Jocurile Paralimpice, din cauza genocidului și crimelor împotriva umanității care au loc în Xinjiang”.

În replică, un purtător de cuvânt al guvernului chinez a declarat că cei care solicită acest boicot ar trebui opriţi „pentru a nu afecta dialogul şi cooperarea dintre China şi Statele Unite”. El a indicat că dacă Statele Unite vor continua pe această cale, China va lua măsuri de represalii.

Anterior, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat aşa-numitul Armistiţiu olimpic pentru JO de iarnă de la Beijing. Australia și alte 19 state au anunțat că nu vor semna documentul, în semn de protest faţă de încălcarea drepturilor omului în Xinjiang.

Autoritățile chineze promovează o politică agresivă de control și sterilizare forțată a populației uigure din Xinjiang, în cadrul unei strategii de dominaţie etno-rasială a guvernului de la Beijing.

Uigurii, în principal musulmani, sunt unul din cele 56 de grupuri etnice din ţară. În Xinjiang, un imens teritoriu semideşertic din nord-vestul Chinei, ei reprezintă aproximativ 25 de milioane.

Sursa: CNN

Articolul precedentServiciile secrete străine, pe urmele unei grupări criminale care a furat de la moldoveni milioane de euro
Articolul următorVitalie Perciun a oferit detalii despre terasa cu bucluc, pentru care a fost emisă dispoziție de demolare