Volumul creditelor de consum a crescut cu 34 la sută în Republica Moldova, pe parcursul anului 2021. La acest capitol, țara noastră deține întâietatea în tot spațiul CSI, dezvăluie un studiu realizat de publicația rusească «Курсив».

Portofoliul creditelor de consum în Moldova a ajuns la 567 mil. USD, iar ritmul de creștere rămâne unul mult mai ridicat decât media din ultimii ani.

Înseamnă aceasta că moldovenii sunt mai săraci?

Unul dintre factorii de bază care a impulsionat acest fenomen este creșterea salarială din ultimii ani. Dacă 5 ani în urmă salariul mediu pe economie constituia 2600 mii de euro anual, atunci în 2021 a juns la 5000.

Totuși, în opinia expertului economic Veaceslav Ioniță situația este paradoxală și cu efecte negative încă greu de estimat.

“În loc cetățenii prin depozite să finanțeze dezvoltare economiei, avem o situație diametral opusă, când agenții economici în loc să investească banii, îi depun în bănci și finanțează consumul populației”.

Articolul precedentAdevăratul motiv pentru care Plahotniuc l-a băgat la închisoare pe Platon: O țeapă de milioane de euro
Articolul următorRizea: Ruslan Popov pune la cale un complot împotriva Maiei Sandu