Aproape 70 la sută din moldoveni consideră că lucrurile merg într-o direcție greșită, potrivit sondajului socio-politic, realizat de IDIS Viitorul, în comun cu CBS Research și IPRI București. Totodată, în jur de 20 la sută dintre respondenți au menționat că situația evoluează spre bine.

Sondajul mai artă că dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare anticipate, în noul Legislativ ar accede două partide și un bloc electoral. Din numărul de alegători deciși, 37,8% ar vota Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, 37,7 % ar vota PAS și 12,6% ar vota Partidul „ȘOR”.

Totodată, 45 % dintre respondenți au precizat că au încredere în primarul general al Capitalei, Ion Ceban și doar 37% – în președinta țării, Maia Sandu. Președintele de onoare al PCRM se bucură de încrederea a 35% dintre intervievați.

Analistul politic român Dan Dungaciu a comentat rezultatele sondajului prezentat astăzi de IDIS „Viitorul”:

„Pericolul cel mai mare pentru actuala guvernare e „sindromul Gorbaciov”. Aceasta înseamnă că un lider ajunge să fie mult mai iubit, invitat, dincolo de hotarele țării decât pe interior. Noi am trăit momentele când era Gorbaciov – cu cât era mai solicitat în afara statului, nervozitatea creștea tot mai multă în țară. Nu neapărat avea un inamic politic în țară, dar creștea nemulțumirea”.

În opinia Dan Dungaciu, situația în țară se înrăutățește, iar guvernarea nu face față așteptărilor populației. Ca urmare, consecințele pot fi grave.

„În acest sondaj nu avem o alternativă protestatară. Avem mai mulți lideri pro-est – Ceban, Dodon, Șor. Maia Sandu încă se confruntă cu ei la nivel de încredere, dar dacă va continua această degradare de încredere continuă, atunci în blocul pro-vest nu sunt alte forțe care să facă față. Aceasta este o problemă. Dacă regimul acesta continuă degradarea la capitolul încrederii… cine, Doamne ferește, va prelua fruntea din tabăra generic pro-europeană!

Sondajul a fost realizat în perioada 4 – 15 decembrie pe un eșantion de 1055 de persoane. Marja de eroare este de +/- 3%.

Articolul precedentSergiu Litvinenco: Ministerul Justiției a cerut extrădarea lui Ilan Șor anul trecut. Așteptăm răspuns
Articolul următorZeci de moldoveni au rămas fără locuințe în urma unor scheme aplicate de Victoriabank și “mâna dreaptă” a lui Plahotniuc