Republica Moldova va cumpăra 400.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 produs de compania chineză Sinovac, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii de la Chişinău. Campania de vaccinare anti-COVID-19 a fost lansată în Republica Moldova în februarie, după primirea unor doze de vaccin AstraZeneca din partea României, ca ajutor umanitar.

„Astfel, în urma analizei ofertei, membrii Comitetului ( Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, n.r.) au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare”, precizează un comunicat de presă al autorităților de la Chișinău.

„Vaccinul este unul sigur și eficient. Acesta se păstrează la temperatura de 2-8 grade Celsius”, precizează Ministerul Sănătății din Republica Moldova.

De unde vin vaccinurile anti-COVID în Republica Moldova

Anterior, Republica Moldova anunțase că va primi o donație consistentă de vaccinuri din partea Chinei. Informația a venit în contextul unei întâlniri între ambasadorul Chinei și Aureliu Ciocoi, premierul interimar al Republicii Moldova, la finele lunii martie.

Republica Moldova a devenit apoi prima ţară europeană care a primit vaccinuri prin schema internaţională COVAX.

Rusia a promis Chişinăului ca ajutor umanitar 182.000 de doze de vaccin Sputnik V, dintre care 60.000 de doze pentru regiunea separatistă Transnistria. 

Sursa: Realitatea de Realitatea din Moldova