Harkovul a fost atacat din nou, miercuri dimineaţă, 27 iulie. Potrivit autorităţilor ucrainene, două rachete S-300 au lovit oraşul în jurul orei 04:25. Deocamdată, nu au fost raportate victime, dar echipele de intervenţie abia au ajuns la faţa locului. Pe de altă parte, Ministerul Apărării din Rusia anunţă exerciţii militare strategice în estul ţării, în următoarele zile. La aceste exerciţii vor participa şi militari din alte ţări, nu doar soldaţi ruşi. Preşedintele turc Erdogan va merge la Sochi pentru o întâlnire cu Vladimir Putin.

Rusia vrea să producă, în comun cu Turcia, dronele vedetă din război: Bayraktar. Rusia este interesată de posibilitatea producției în comun de vehicule aeriene fără pilot (UAV) cu Turcia. Potrivit Daily  Sabah, președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, că Moscova este interesată să lucreze cu Baykar Makina, producătorul dronei de luptă Bayraktar TB2.

UPDATE 09:33 – Rusia susține că a capturat cea mai mare centrală pe cărbune din Ucraina. Moscova a declarat că trupele sale au preluat marţi controlul asupra celei mai mari centrale electrice de cărbune din Ucraina, situată în apropiere de oraşul Svitlodarsk, în regiunea estică Doneţk, epicentrul confruntărilor între forţele Kievului şi trupele ruse şi ale separatiştilor proruşi, potrivit DPA.

Presa separatiştilor proruşi din Doneţk a difuzat imagini cu presupuşi mercenari ai grupului Wagner în faţa clădirii administrative a centralei electrice, dar afirmaţia ruşilor nu a putut fi verificată în mod independent, în timp ce alte informaţii sugerează că luptele din jurul centralei mai continuau, conform agenţiei de presă citate.

Zelenski: Curajul ucrainean inspiră toate naţiunile libere şi imaginaţi-vă cât de inspiratoare va fi victoria noastră
„Curajul nostru este cu adevărat o inspiraţie pentru toate naţiunile libere şi pentru comunitatea democraţiilor în general. Şi imaginaţi-vă cât de inspiratoare va fi victoria ucraineană”, le-a transmis preşedintele Ucrainei cetăţenilor, notează news.ro. Preşedintele ucrainean a promis, în alocuţiunea sa, că „teroarea constantă a Rusiei din Harkov şi din regiune, Nikolaiev, oraşe şi sate din regiunea Zaporojie şi regiunea Dnipro, Donbas, zonele de graniţă din regiunea Sumî şi regiunea Cernigău – pentru toate acestea ocupanţii nu vor rămâne nepedepsiţi”. Zelenski a vorbit şi depsre pierderile ruşilor.

„Timp de patru luni, statul rus nu a oferit cetăţenilor săi nicio informaţie – chiar cenzurată – despre pierderile contingentului de ocupaţie. Tăcere totală. Nimic nu a fost publicat sau spus în numeroase interviuri şi discursuri la nivel politic şi militar. Cu toate acestea, acest număr este deja de aproape 40.000 – acest număr reprezintă câţi oameni ucişi a pierdut armata rusă din 24 februarie. Şi alte zeci de mii au fost rănite şi mutilate”, a spus el. „Şi dacă statul rus nu spune acest lucru oficial, chiar şi în termeni generali, toţi cei care au încă contacte în Rusia sau influenţă informaţională asupra societăţii lor ar trebui să transmită acest fapt simplu oricui. Pentru ocupanţi, doar 40 de persoane au fost ucise”.

El a subliniat şi faptul că Marea britanie a extins lista de sancţiuni împotriva Rusiei. „Au fost adăugate alte zeci de persoane şi organizaţii. Aceasta este tendinţa corectă şi sunt recunoscător Marii Britanii pentru fermitatea sa neclintită în materie de sancţiuni. Acesta este un exemplu care ar trebui urmat de toţi ceilalţi din lumea occidentală”. Zelesnki a primit la Londra „Winston Chruchill Leadership Award”. „Cred că acesta este un premiu al tuturor eroilor noştri, al tuturor oamenilor noştri, al tuturor celor care rezistăm tiraniei fiecare la nivelul său. Şi a fost cu adevărat o onoare pentru mine să primesc acest premiu”, a spus Volodimir Zelenski. De asemenea, Regatul Ţărilor de Jos a acordat poporului ucrainean un alt premiu – un premiu special pentru independenţă care a fost primit de ambasadorul ucrainean.

Sursa: Realitatea de Realitatea din Moldova