Judecătoria din Bălți a eliminat-o pe Marina Tauber din cursa electorală pentru alegerea primarului orașului Bălți. Decizia a fost luată în această dimineață, după deliberări nocturne și fără prezența presei. Mii de susținători ai Marinei Tauber au protestat pe parcursul zilei de ieri, 3 decembrie, în fața Judecătoriei Bălți.

S-a ajuns la această situație după ce miercuri, 1 decembrie, Comisia Electorală Centrală a recomandat Judecătoriei din Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa pentru fotoliul de primar al orașului Bălți.

Ea a fost acuzată că ar fi cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților în campania electorală în sumă de aproximativ 152 de mii de lei. 

Ulterior, Marina Tauber a contestat decizia Comisiei Electorale Centrale la Curtea de Apel Chișinău, însă contestația a fost declarată inadmisibilă de către magistrata Veronica Negru.

Marina Tauber, candidata Partidului Politic “ȘOR”, a obținut în primul tur al alegerilor locale noi pentru Primăria municipiului Bălți aproape 45 % dintre voturile bălțenilor participanți la scrutin. Pentru principalul ei contracandidat Nicolai Grigorișin au votat doar  21% dintre alegători.

Ce urmează după decizia Judecătoriei din Bălți?

Marina Tauber a declarat că rămâne în cursa electorală, iar duminică, 5 decembrie, la Bălți va avea loc turul II al alegerilor locale.

“Decizia primei instanțe nu este executorie, ca urmare va fi atacată în instanțele ierarhic superioare. Numele Marinei Tauber se va regăsi în buletinele de vot la alegerile de duminică. Marina Tauber nu a fost eliminată nici din cursă, nici din alegeri, nici din buletinele de vot! Mâine, 5 decembrie, cetățenii cu drept de vot din Bălți care vor merge să voteze vor avea de ales dintre doi candidați, Marina Tauber și Nicolae Grigorișin. Buletinele de vot au fost deja tipărite și au fost transmise în secțiile de votare, iar modificări nu mai pot fi făcute”, a  declarat Marina Tauber în cadrul unei conferințe de presă.

Reprezentantul legal al Marinei Tauber la Comisia Electorală Centrală, Vadim Banaru, a explicat că procesul de judecată nu a luat sfârșit și decizia primei instanțe va fi atacată la Curtea de Apel Bălți. Ca urmare, până la o decizie finală, Marina Tauber rămâne candidat la alegerile din Bălți și va participa, duminică, 5 decembrie, la turul II al alegerilor locale.

Cei care au dispus ca Marina Tauber să fie exclusă din cursă cu trei zile înainte de alegeri sunt niște analfabeți din punct de vedere juridic. Este evident că decizia de a anula înregistrarea candidatului Marina Tauber în alegerile de la Bălți a fost luată înainte ca dosarul să ajungă pe masa judecătorului. Este un dosar politic”, a menționat Vadim Banaru.