În Kazahstan continuă protestele împotriva scumpirii gazelor naturale, chiar dacă autoritățile au anunțat că vor fi întreprinse măsuri pentru a-l ieftini. În unele regiuni a fost decretată stare de urgență. Astăzi dimineața protestatarii au intrat cu forța în clădirea administrativă din cel mai mare oraș din Kazahstan, Alma-Ata. În urma confruntărilor, zeci de polițiști au fost răniți.

Protestele au loc în mai multe orașe. Forțele de ordine au fost mobilizate în număr mare pentru a dispersa mulțimea. Au fost folosite gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc și arestați mai mulți manifestanți. De asemenea, în mai multe zone internetul pe mobil și rețelele sociale WhatsApp și Telegram au fost blocate.

Președintele kazah Kassîm-Jomart Tokaiev a declarat stare de urgență pentru două săptămâni în cel mai mare oraș din Asia Centrală, Alma-Ata, și în provincia Mangistau din vestul țării, unde protestele au devenit violente.

„Apelurile de a ataca birourile guvernamentale și militare sunt absolut în afara legii. Guvernul nu va cădea, dar decât conflict, ne dorim mai degrabă încredere reciprocă și dialog”, a spus Tokaiev.

Totuși, Kasîm-Jomart Tokaev, a acceptat astăzi, 5 ianuarie, demisia guvernului. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet.

Protestele au început pe 2 ianuarie – ziua următoare după ce plafoanele la prețurile GPL au fost ridicate – în orașul Janaozen, și s-au răspândit imediat în centrul provinciei Mangistau, la Aktau, precum și la o tabără de muncitori folosită de cei care lucrează cu subcontract pentru cel mai mare producător petrolifer din țară, Tengizchevroil.

Până în prezent, peste 200 de persoane au fost arestate şi zeci de poliţişti au fost răniţi în timpul protestelor.

Sursa: Euronews, Digi 24

Articolul precedentO nouă tulpină de coronavirus, descoperită în Franța. Are 46 de mutații și este mai contagioasă
Articolul următorProcurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, rămâne încă 30 de zile sub control judiciar