Prețul gazelor naturale la bursele din Europa s-a prăbușit astăzi, după ce Rusia a alocat, în ultimul moment, mai mult spațiu în conducte pentru livrarea de gaze din Rusia în Germania prin Polonia.

Gigantul rus Gazprom PJSC a rezervat aproximativ 30% din spaţiul din conductă pentru a livra gaze naturale din Rusia spre Germania via Polonia la licitaţiile overnight. Ca urmare, cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au scăzut până la 120,60 euro pentru un Megawatt-oră.

Dacă Rusia decide să „deschidă robinetele” spre Europa, prețurile gazelor naturale ar putea scădea până la un nivel mai potrivit pentru această perioadă.

Luni, traderii vor urmări cu atenţie licitaţia lunară pentru capacitate de tranzit, care va oferi un indiciu cu privire la planurile Gazprom referitoare la livrărișe de luna următoare.

Dacă Rusia va decide în sfârșit „să deschidă robinetele”, după ce şi-a limitat exporturile la cantităţile prevăzute în contractele pe termen lung, cotaţiile la gaze la bursa din Olanda ar putea cădea rapid până la un nivel apropiat de 80 euro pentru un Megawatt-oră.

Sursa: Digi 24

Articolul precedentCum sunt delapidate afaceri profitabile prin insolvabilitate intenționată
Articolul următorUE ne oferă 36 de milioane de euro pentru dezvoltarea localităților și asigurarea accesului la justiție