Ministerul Afacerilor Externe își propune să intensifice, pe parcursul anului 2022, diplomația economică, fapt care va contribui la promovarea peste hotare a produselor fabricate în Moldova, sporirea numărului de turiști și atragerea investițiilor pentru a crea locuri de muncă acasă. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat Agenției de Presă “Info Prim Neo”.

Îmi doresc ca, pentru anul ce vine, să bifăm împreună trei puncte esențiale de pe harta noastră diplomatică: integrare europeană continuă și la viteză accelerată, menținerea calmului internațional în jurul Republicii Moldova, care ar permite agenda de reforme ambițioase solicitate de cetățeni și consolidarea prieteniilor și parteneriatelor noastre în lume”. 

Pe parcursul anului 2021, Nicu Popescu a discutat direct cu omologii din 17 state membre ale Uniunii Europene: România, Franța, Polonia, Grecia, Austria, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Cipru, Danemarca, Portugalia și Ungaria.

„Fiecare astfel de întrevedere a permis să promovăm interesele Republicii Moldova în plan politic, economic și de securitate. Împreună cu partenerii se construiesc poduri diplomatice, instituționale și culturale, dar și poduri energetice, rutiere, feroviare, legături ale rețelelor electrice, coordonare și ajutor în combaterea pandemiei de COVID”.


Anul 2021 a fost promițător și din perspectiva „dezvoltării europene”, susține Nicu Popescu.

„În acest an, împreună cu echipa de la Guvern am reușit să deblocăm finanțarea externă pentru țara noastră și datorită acesteia, vom schimba în bine viața oamenilor. 285 de milioane de euro este valoarea acordurilor financiare confirmate, care vor transforma comunitățile locale, drumurile, spitalele, școlile noastre”.

Oficialul a enumerat „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” în valoare de 60 de milioane de euro, scrisoarea de intenție pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică a Republicii Moldova”: 75 de milioane de euro de la BEI și BERD și scrisoarea de confirmare pentru contractul de finanțare cu Banca Europeană de Investiții, în cadrul căruia țara noastră va primi un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru realizarea proiectului „Moldova drumuri IV”.

În plan bilateral a fost fortificat dialogul cu Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, Turcia, Norvegia, Azerbaidjan, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite și Republica Kârgâză. Au fost valorificate oportunitățile de dialog cu oficialii de nivel înalt ai organizațiilor regionale și internaționale: Consiliul Europei, NATO, ONU, OSCE, GUAM și OCEMN.

Sursa: www.ipn.md

Articolul precedentȚările din Balcani rămân fără populație: „Mai bine să fii sclav afară pe 2.000 de euro decât acasă pe 300 de euro”
Articolul următorExpert economic: Salariile au crescut, însă efectele pozitive nu au fost resimțite