Includerea taxelor rutiere în accizele la produsele petroliere este propusă în proiectul privind măsurile de politică fiscală şi vamală pentru anul 2021, lansat pentru consultări publice de Ministerul Finanţelor, transmite IPN.

Autorităţile precizează că dezavantajul sistemului actual constă în lipsa unei corelaţii strânse între gradul de utilizarea a infrastructurii drumurilor şi mărimea taxei rutiere. În acest sens, se propune modificarea mecanismului actual de achitare a taxei pentru drumuri de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova prin excluderea taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, concomitent cu majorarea accizei la produsele petroliere.

Potrivit Ministrului Finanţelor, măsura are drept scop o impozitare proporţională a cetăţenilor care folosesc drumurilor Republica Moldova, în funcţie de cât parcurge fiecare cetăţean în parte.

Datele statistice cu care operează Ministerul Finanţelor arată că în 2019 a fost importată o cantitate de benzină de 221 de milioane de litri, iar cantitatea de motorină importată a constituit 706 milioane de litri. Încasările din taxa rutieră – mijloace de transport înmatriculate şi neînmatriculate – au constituit 938 de milioane de lei.

Sursa: Realitatea din Moldova

Articolul precedentOMS: 10% din populația lumii ar fi fost infectată cu noul coronavirus
Articolul următorCOVID -19. 2.121 de noi cazuri, în țară. În ce județe sunt cei mai mulți infectați