Pe 31 decembrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, deoarece nu a fost recuzată de la ședința din 27 aprilie 2020, unde s-a decis soarta mandatului său de judecător al Curții Constituționale.

Astăzi, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a acuzat ANI că neglijează jurisprudența Curții Constituționale.

“Ca și peste tot în lume, hotărârile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi cenzurate. A permite unui organ administrativ să verifice dacă în procesul activității jurisdicționale s-a admis sau nu conflict de interese echivalează cu instituirea unui control din exterior al activităţii jurisdicţionale, lucru interzis de Constituție. Or, ceea ce a făcut ANI în ajunul Revelionului nu este altceva decât o neglijare vădită sau nerecunoaștere a jurisprudenței Curții Constituționale. De fapt, ne aflăm în prezența unei arogări de atribuții contrar Constituției, pe care însăși Constituția le interzice”, a scris pe Facebook ministrul.

Și președinta țării, Maia Sandu a criticat ANI pentru constatarea emisă. 

“Din câte înțeleg, și nu sunt specialistă în domeniu, această constatare ANI este ilegală și sper ca juriștii, oamenii cu experiențe și cunoștințe în domeniu să explice mai mult la acest subiect. Cred că aici trebuie să discutăm despre încrederea noastră în deciziile ANI și am vorbit despre asta de mai multe ori. Despre modul în care această Autoritate a funcționat de la momentul creării până acum”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit Domnicăi Manole, constatarea ANI îi provoacă mai multe nedumeriri, ca urmare va întreprinde toate măsurile necesare pentru ca inspectorul de integritate, care a semnat actul de constatare, să fie tras la răspundere.

“În Hotărârea Curții Constituționale nr. 18, din 10 iulie 2021, Curtea a reținut că pretinsele conflicte de interese în contextul procedurii jurisdicției constituționale trebuie soluționate doar de către Curtea Constituțională și doar în modul stabilit de articolele 134, 137 și 140 din Constituție, dezvoltate în articolul 27 din Codul jurisdicției constituționale, care reglementează recuzarea judecătorului în cazul existenței unor dubii privind imparțialitatea sa. Curtea precizează că instituția recuzării judecătorului constituțional este aplicabilă și în cazul unui eventual conflict de interese în procesul jurisdicțional, iar cea care hotărăște în mod definitiv cu privire la recuzarea unui judecător constituțional (inclusiv în cazul unui eventual conflict de interese) este Curtea Constituțională, prin judecătorii săi. Curtea a conchis că nu poate fi admis un control din exterior al activității jurisdicționale. Singura autoritate competentă să realizeze un astfel de control este Curtea Constituțională. Desemnarea unui organ executiv, ca Autoritatea Națională de Integritate, care să verifice activitatea jurisdicțională a Curții Constituționale ar însemna să se recunoască unei autorități executive puterea de a decide în chestiuni constituționale, tocmai ceea ce Constituția interzice”, a explicat Domnica Manole ]ntr-un comunicat publicat pe pagina web a Curții Constituționale.

Articolul precedentRizea către moldoveni: Să privim cu încredere spre 2022, care poate însemna trezirea națiunii noastre
Articolul următorFratele președintelui interimar al CSM, implicat în furtul miliardului? Alexandr Slusari a cerut explicații de la Procuratura Generală