Ucraina a dislocat 8.500 de soldaţi şi ofiţeri de poliţie la graniţa cu Belarus. Autoritățile ucrainene sunt îngrijorate că migranţii blocaţi la frontierele poloneze şi ale republicilor baltice ar putea încerca să ajungă în Uniunea Europeană prin Ucraina.

De asemenea, unităţi de paraşutişti au efectuat exerciţii în regiunea sudică Nikolaev, în apropierea principalului port maritim ucrainean, Odesa, şi de peninsula Crimeea.

Uniunea Europeană acuză regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat afluxul de migranţi – majoritatea provenind din Orientul Mijlociu – eliberându-le vize, ca să se răzbune pentru sancţiunile occidentale. 

Ca urmare, Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Belarus, care vor intra în vigoare la sfârșitul lunii noiembrie. Acestea vor afecta financiar companiile beloruse, în primul rând cele din domeniul transportului, suspectate că ar fi adus migranții la granița UE. Este vorba despre blocarea activităților pe teritoriul statelor europene, revizuirea licențelor de activitate, interzicerea zborurilor în spațiul aerian european sau accesul la porturi.

Sursa: Agerpress, Euronews

Articolul precedentÎn Moldova începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu a treia doză
Articolul următorCum obținea Onisim Popescu contracte de miliarde de lei de la stat, în lipsa licitațiilor publice