Marea Britanie se află în pragul unui nou val de infectări determinat de varianta indiană a virusului SARS-CoV-2. O spune chiar microbiologul britanic Ravi Gupta, unul dintre consilierii guvernului de la Londra, care recomandă amânarea ridicării complete a restricţiilor prevăzută pentru 21 iunie. Acesta nu este însă singurul care face o astfel de recomandare guvernului britanic. Adam Finn, membru al comitetului britanic de vaccinare şi imunizare, estimează că data fixată pentru ridicarea restricţiilor trebuie revăzută, dată fiind noua situaţie provocată de varianta indiană a COVID-19. ”În trecut am luat decizii când a fost prea târziu, le-am temporizat şi am ajuns astfel să avem mari valuri de infectări”, avertizează expertul.

Într-o declaraţie acordată postului BBC, Ravi Gupta susține că, deşi numărul total al noilor infecţii în Marea Britanie este relativ redus, în mare măsură datorită programului de vaccinare, cel al noilor cazuri creşte exponenţial. Cel puţin trei sferturi dintre aceste noi cazuri de COVID-19, spune expertul, sunt cu varianta indiană a coronavirusului.

“Desigur că numărul cazurilor este relativ redus deocamdată, dar toate valurile încep cu un număr redus de cazuri care se multiplică fără să le observăm şi abia mai târziu devin explozive, deci ceea ce vedem aici sunt semnele unui început de nou val”, a explicat microbiologul, care este, totodată, şi profesor la Universitatea Cambridge.

Mai mult decât atât, acesta susține, că – cel mai probabil – “acest val va avea nevoie de mai mult timp ca valurile precedente să iasă la suprafaţă”, asta datorită nivelurilor destul de ridicate de vaccinare a populaţiei, fapt ce poate duce “la un sentiment fals de siguranţă, iar acesta este lucrul de care ne temem”.

În faţa riscului unui nou val de contaminări, el a sugerat guvernului condus de Boris Johnson să amâne cel puţin câteva săptămâni relaxarea totală a restricţiilor antiepidemice, stabilită pentru 21 iunie.

Un avertisment similar a fost transmis recent și de Adam Finn, membru al comitetului britanic de vaccinare şi imunizare, care a estimat că data fixată pentru ridicarea restricţiilor trebuie revăzută, dată fiind noua situaţie provocată de varianta indiană.

Drept răspuns, ministrul britanic al mediului, George Eustice, a reafirmat că guvernul va decide pe 14 iunie, în funcţie de evoluţia datelor, asupra ridicării complete a restricţiilor antiepidemice şi “nimic nu este exclus.”

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentRizea: Dodon și Plahotniuc sunt diperați, am fost amenințat și avertizat că aș putea fi răpit
Articolul următorCristian Rizea, despre uciderea omului de afaceri din Arad: Asasinatele, obișnuite în Republica Moldova – Ce spune despre candidatura sa