Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care a obţinut cel mai bun scor în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, a mulţumit, luni, alegătorilor pentru votul acordat, arătând că “două treimi dintre cetăţenii din Republica Moldova au votat pentru schimbare”.

Sandu a făcut un apel la mobilizarea electoratului pentru turul al doilea, precizând că, pe 15 noiembrie, “avem şansa să punem Moldova pe calea cea dreaptă”. Liderul PAS a anunţat că are deja susţinerea în turul al doilea a trei dintre contracandidaţii de duminică, respectiv Andrei Năstase (Partidul Politic “Platforma Demnitate şi Adevăr”), Octavian Ţîcu (Partidul Politic “Partidul Unităţii Naţionale”) şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea), relatează agerpres.

“Ieri, două treimi dintre cetăţenii din Republica Moldova au votat pentru schimbare. Avem două săptămâni în faţă pentru a face această schimbare posibilă. Dragi moldoveni, aţi arătat că puterea poporului este imensă. Pe 15 noiembrie vom fi şi mai mulţi, şi mai uniţi. Îi mulţumesc domnului Andrei Năstase şi Platformei DA pentru sprijinul anunţat cu câteva minute în urmă. Îi mulţumesc domnului Ţîcu şi Partidului Unităţii Naţionale şi domnului Dorin Chirtoacă şi Blocului Unirea pentru sprijin şi pentru mesaj de unitate în lupta împotriva lui Dodon şi a hoţilor. Pe 15 noiembrie, avem şansa să punem Moldova pe calea cea dreaptă şi împreună să construim un stat funcţional care să lucreze pentru oameni”, a afirmat Maia Sandu.

Totodată, liderul PAS a cerut actualei puteri de la Chişinău să renunţe la fraude şi să nu pună presiune pe angajaţii din sistemul bugetar din Republica Moldova.

“Am un mesaj şi către cei de la putere. Renunţaţi la fraude! Nu încercaţi să şantajaţi oamenii. Nu puneţi presiuni pe primari, pe angajaţii la stat care nu vor să facă jocurile voastre murdare! Mai bine aţi folosi timpul pentru a analiza sutele de sesizări trimise de noi ieri şi lăsaţi în pace oamenii!”, a adăugat Maia Sandu.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, după centralizarea voturilor de pe teritoriul Republicii Moldova, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, ea fiind votată de 487.635 alegători, ceea ce reprezintă 36.16% din totalul celor 1.348.707 voturi valabil exprimate.

Pe locul al doilea s-a situat actualul preşedinte al ţării, socialistul Igor Dodon, cu 439.866 voturi (32,61%), urmat de Renato Usatîi (Partidul Politic “Partidul Nostru”), cu 16,90%, Violeta Ivanov (Partidul Politic “Şor”), cu 6,49%, Năstase (Partidul Politic “Platforma Demnitate şi Adevăr”), cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic “Partidul Unităţii Naţionale”), cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,37%, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) 1,20%.

De asemenea, candidatul PAS s-a impus detaşat în diasporă, obţinând 70,12% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat doar al treilea cu 3,65% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic “Partidul Nostru”), cu 17,25%.

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.

La alegerile din Republica Moldova, procentul prezenţei la vot a fost de 42,76%.

Sursa: Realitatea din Moldova

Articolul precedentBilanț coronavirus 2 noiembrie: 4.041 de cazuri noi și 86 de decese
Articolul următorIgor Dodon: Felicit contracandidata mea, Maia Sandu