Republica Moldova aspiră să devină membru al Uniunii Europene și oficialii ruși au fost informați despre această dorință. Declarația a fost făcută de către președinta țării Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru agenția  Reuters acordat în timpul vizitei șefei statului la Bruxelles, pentru participarea la Summitul Parteneriatului Estic.

„Sandu, al cărei partid reformator a onținut o victorie răsunătoare în parlament în luna iulie, este văzută în Moldova drept un simbol al schimbării, care oferă Bruxelles-ului un succes pe planul politicii externe într-o țară aproape falimentată de corupția endemică. În ajunul summitului cu liderii UE și alte țări din estul Europei, inclusiv Ucraina, Sandu a spus că Rusia face viața Moldovei dificilă prin prețul înalt pentru gazul natural. Ea mai spune că mizează pe ajutorul din Vest pentru prinderea criminalilor care au furat banii Moldovei”, au menționat jurnaliștii agenției Reuters.

Întrebată dacă Rusia va permite Moldovei, care se află între Ucraina și membra UE România, să se alăture Uniunii Europene, Maia Sandu a răspuns că le-a spus oficialilor ruși că blocul comunitar al celor 27 de țări este alegerea pentru țara noastră.

„Vom insista că este alegerea noastră (să ne alăturăm UE) și vrem ca alte țări să respecte asta”, a adăugat Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova le-a mai spus jurnaliștilor că este îngrijorată de concentrarea trupelor rusești la frontiera cu Ucraina, însă a menționat că nu există semnale despre o intensificare a activității în acest sens în Transnistria.

„Din păcate, trupele rusești rămân pe teritoriul nostru”, a adăugat șefa statului.

Maia Sandu a mai spus că autoritățile Republicii Moldova mizează pe sprijin internațional pentru extrădarea persoanelor implicate în depalidarea sistemului bancar și a menționat că, cel mai probabil, Vladimir Plahotniuc se ascunde în Turcia.

Traducere: Newsmaker.md

Articolul precedentMama grațiată de Maia Sandu: Mi-au luat pruncul de la sân, copiii au fost în șoc
Articolul următorArmata Națională a primit echipament militar din partea SUA. Pentru ce operațiuni este destinat?