Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a retras “Ordinul Republicii’ acordat fostului lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc.

Decretul de retragere a celei mai înalte distincţii în stat a fost semnat joi de Maia Sandu, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a preşedintei.

“Astăzi i-am retras lui Vlad Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”.
O persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat.
Această distincție a fost acordată cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincţii de stat ale Republicii Moldova şi de înmânare a lor. Propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincții de stat.” a scris Maia Sandu.
 

Vlad Plahotniuc a primit distincţia “Ordinul Republicii’ în anul 2014.

Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în ziua când guvernul condus de Pavel Filip şi-a anunţat demisia. Plahotniuc, despre care s-a spus că ţinea sub control principalele instituţii ale statului din Republica Moldova, a fost dat în căutare internaţională şi interstatală.

Sursa: Realitatea de Realitatea din Moldova