Consiliul de Securitate Colectivă al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă a decis să trimită Forțe Colective de Menținere a Păcii în Kazahstan,  la solicitarea președintelui Kassym-Jomart Tokayev.  

„În legătură cu apelul președintelui Republicii Kazahstan Tokayev și având în vedere amenințarea la adresa securității naționale și a suveranității Republicii Kazahstan determinată, printre altele, de ingerințe externe, Consiliul de Securitate Colectivă al OTSC, în conformitate cu Articolul 4 din Tratatul de Securitate Colectivă, a decis trimiterea Forțelor Colective de Menținere a Păcii ale CSTO în Republica Kazahstan”, a scris pe pagina sa de Facebook prim-ministrul Armeniei, președintele Consiliului Nikol Pașinean.

Din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă fac parte Kazahstan, Rusia, Armenia, Belarus. Kirghizstan și Tadjikistan.

Protestatarii extremiști jefuiesc magazine și împiedică activitatea lucrătorilor medicali

Între timp, la Alma-Atî, a fost declanșată “o operațiune specială antiteroristă în vederea restabilirii ordinii”, a declarat reprezentatul puterii centrale în această localitate, Erjan Babakumarov. Autoritățile  afirmă că protestatarii radicali ar fi provocat pagube imensă, inclusiv business-ului.

“Extremiștii se dedau actelor de jaf, aduc un mare prejudiciu business-ului. Mai mult, pun în pericol viața și sănătate multor orășeni, periclitează activitatea lucrătorilor medicali și aduc prejudicii policlinicilor și spitalelor. În oraș a început o operațiune specială antiteroristă, care are drept scop să instituie ordinea în oraș. Împreună vom putea să curmăm acțiunile de terorism și banditism, care pun în pericol bunăstarea noastră și viitorul nostru”, anunță comenduirea Alma-Atî.

Aeroportul din Alma-Atî a fost cucerit de protestatari

Miercuri, 5 ianuarie, protestatarii au luat cu asalt aeroportul din Alam-Atî. Instituția și-a întrerupt activitatea din cauza dezordinilor. 

“Protestatarii i-au alungat pe pasageri din terminale, spunându-le că nu le vor face nimic”. Un schimb a fost lăsat să plece acasă, iar altul să-și înceapă tura”, au povestit angajații presei.

Martor ocular: Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată

Situația tensionată este doar în Alma-Atî, la periferia orașului situația este calmă, nu sunt revolte, a declarat pentru RIA Novosti un localnic pe nume Viktor Diacenko.

“Totul este liniștit în zona noastră de oraș, magazinele funcționează. Revoltele sunt doar în centru. Am fost în centru pe 2 și 3, era încă liniște, dar de ieri – se desfășoară greva. Ne-am uitat totul la televizor, până azi la prânz televizorul și internetul erau oprite. Este neplăcut, desigur. Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată”, a spus Diacenko.

UE a cerut Kazahstanului să respecte dreptul la proteste pașnice

UE a îndemnat toate părțile din Kazahstan să evite escaladarea situației și violența, a transmis purtătorul de cuvânt al diplomației europene. De asemenea, autorităților kazahe le-a cerut să respecte dreptul la un protest pașnic, iar demonstranților – să nu recurgă la violență.

“Îndemnăm toate părțile să dea dovadă de responsabilitate, să se abțină de la acțiuni care ar putea duce la o escaladare a violenței. Recunoscând dreptul la întruniri pașnice, UE speră că acestea se vor desfășura fără violență, fără îndemnuri la violență“.

Protestele au început pe 2 ianuarie, ca reacție la scumpirea gazului, în Provincia Mangîstau. Ulterior, revoltele s-au extins în mai multe orașe. În țară a fost instituită stare de urgență.

Potrivit presei locale, în Alma-Ata, revoltele au afectat 300 de întreprinderi, iar aproximativ 500 de civili au fost bătuți. 8 angajați ai poliției și ai gărzii naționale au murit în urma ciocnirilor dintre protestatari și forțele guvernamentale. În același timp, alți 317 angajați ai forțelor de ordine au fost răniți. De asemenea,  120 de vehicule sunt arse, inclusiv 33 de ambulanțe și autospeciale de pompieri.

Sursa: Euronews, RIA Novosti

Articolul precedentRomânia va construi apeducte în 4 raioane din Moldova. Peste 200 de mii de oameni vor avea apă potabilă
Articolul următorIlan Șor, acuzat în Moldova de săvârșirea acțiunilor criminale, își trăiește liber și frumos viața în Israel