Gazoductul germano-rus Nord Stream 2 nu va fi autorizat să funcţioneze dacă Rusia va invada Ucraina, a atenționat șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock. Declarația a fost făcută duminică, în cadrul reuniunii G7 consacrată inclusiv tensiunilor cu Rusia.

De altfel, Annalena Baerbock a reiterat avertismentul lansat de către noul cancelar german Olaf Scholz, exprimat în cadrul unei vizitei oficiale în Polonia. 

“Ar fi o gravă eroare să credem că încălcarea graniţelor unei ţări europene ar rămâne fără consecinţe”.

Statele Unite și aliații lor din NATO au atenționat Rusia că vor impune sancțiuni grele economiei rusești dacă se va întâmpla asta.

“Vor fi consecințe masive și costuri severe ca ripostă, iar G7 este cu totul unit în privința astaCosturile de care vorbim sunt proiectate în așa fel încât să poată fi aplicate foarte repede”, a declarat în cadrul reuniunii G7 şefa diplomaţiei britanice Liz Truss.

Serviciile de informații americane presupun că Rusia planifică o ofensivă pe mai multe fronturi asupra Ucrainei, cu implicarea până la 175.000 de militari.

Rusia neagă acuzațiile și spune că Occidentul este cuprins de rusofobie. În același timp, președintele rus Vladimir Putin afirmă că extinderea NATO amenință Rusia și încălcă garanțiile pe care le-a primit în1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Regatul Unit a găzduit în perioada 10-12 decembrie 2021, la Liverpool, reuniunea miniștrilor de externe și ai dezvoltării din G7, din care fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA. Grupul a fost înființat în 1975 ca forum informal al liderilor principalelor țări industrializate din lume, care se întrunesc, anual, pentru a discuta despre provocările globale și a identifica soluții. 

Sursa: Agerpres, Reuters

Articolul precedentServiciul de Informație și Securitate din Republica Moldova protejează contrabanda cu țigări
Articolul următorO imagine cât o mie de cuvinte: Tratamentul pentru o singură zi la Terapie intensivă a unui bolnav de Covid-19! Imagini CUTREMURĂTOARE