Anul trecut, salariul mediu pe economie a crescut cu 1300 lei, însă din cauza inflației mari efectele nu au fost resimțite de către cetățeni, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță pentru “Info Prim Neo”.

“În 2021, cei mai bine plătiţi 10% din salariaţi sau 60 de mii de cetăţeni au avut un salariu mediu lunar de 25 de mii de lei, cu 4 mii de lei mai mult decât în anul 2020. În acelaşi timp, 10% din cei mai prost plătiţi salariaţi sau alţi 60 de mii de cetăţeni ai R. Moldova au un salariu mediu de 2890 de lei pe lună, în creştere cu 270 de lei”.

Făcând o comparaţie dintre salariile moldovenilor din dreapta şi stânga Nistrului, Veaceslav Ioniţă menţionează că în perioada 2010-2015 salariul celor din stânga Nistrului a fost chiar mai mare decât al celor în dreapta Nistrului. În partea dreaptă era de 4 mii de lei şi ceva, iar în stânga – de 6400 de lei. Ulterior, a urmat deprecierea valutei în stânga Nistrului, scăderea volumului exportului, scăderea nominală a salariului şi, în 2018, salariul real al cetăţenilor din stânga Nistrului a scăzut până la 4400 de lei, în condiţiile în care în partea dreaptă a crescut.

„În 2021 estimăm că salariul mediu pe economie în dreapta Nistrului va fi de 9200 de lei, iar în stânga – 6100 de lei. Salariul a fost calculat în lei moldoveneşti, ţinând cont de cursul valutar. Paritatea puterii de cumpărare a unui lei în stânga Nistrului este totuşi mai mare. Acolo preţul la gaz, la energie electrică şi la anumite produse este mai mic decât în Republica Moldova. Cu un leu în regiunea transnistreană, în medie, cumperi cu 20% mai mult”.

Veniturile de bază ale basarabenilor nu sunt doar salariile. Unii au activităţi agricole care le aduc venituri, primesc remitenţe de peste hotare, dar au şi venituri neoficiale. În Republica Moldova, numărul persoanelor ocupate este de 1 milion şi 100 de mii, iar al salariaţilor – 600 de mii de locuri de muncă complete şi altele 100 de mii incomplete.

Sursa: www.ipn.md

Articolul precedentNicu Popescu: Vom promova pe piețele externe produsele autohtone, vom atrage investiții și turiști
Articolul următorVladmir Plahotniuc, acuzat că și-a cumpărat un avion din banii furați de la Banca de Economii