Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, inflația a explodat în mai multe state ale lumii, în anul 2021. Bunăoară, în SUA, fenomenul a atins nivelul record din ultimii 40 de ani. În Argentina și Turcia Argentina prețurile bat toate recordurile posibile și imposibile. Dintre statele dezvoltate, doar Japonia va înregistra o ușoară deflație, către finele anului 2021.

În Republica Moldova prețurile cresc mult peste nivelul anticipat. În noiembrie, inflația anuală a urcat la 12,4%, iar până la sfârșitul anului, cel mai probabil, va fi de 14-15%, un nivel record pentru ultimii 15 ani. În 2021, cel mai mult s-au scumpit produsele alimentare, cu 15,5%  numai în luna noiembrie, ceea ce reprezintă valoarea maximă pentru ultimii 18 ani.

Inflație: Fenomen specific perioadelor de criză economică, constând în deprecierea banilor de hârtie aflați în circulație ca urmare fie a emiterii unei mase bănești peste nevoile reale ale circulației, fie a reducerii volumului producției și circulației mărfurilor, fapt care duce la scăderea puterii de cumpărare a banilor.

Articolul precedentOMS: Anticorpii persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 nu sunt suficienți pentru a combate noua tulpină a virusului Omicron
Articolul următorCum politicienii proeuropeni “au dat-o cu democrația în gard”: Comisia de la Veneția, șocată de modificările făcute la Legea Procuraturii