Înțelegerile obscure dintre Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Horizon Capital au făcut posibilă tranzacția prin care 41% dintre acțiunile Agroindbank, deținute de către stat, să fie vândute la un preț de doar 23 de milioane de euro, dezvăluie investigația desfășurată de Cristian Mihai (Rizea), scrie realitateadinmoldova.md
Pregătirea tranzacției a început în 2014, când în contul bancar al companiei off-shore Veb Solutions Corp din Agroindbank au fost transferate 27,8 milioane de dolari de la diverse companii, cliente ale Băncii Sociale. Destinația plăților erau contracte fictive de vânzare a materialelor de construcție. Suma reprezenta o parte din acel 1 miliard de dolari furat din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.
Ulterior, cele 27,8 milioane de dolari au fost transferate pe contul companiei Ankor Getaway LP din Marea Britanie, din cadrul băncii lituaniene Trasta Komerc Banka, în baza unui contract fictiv de vânzare-cumpărare a materialelor de construcție.
“Beneficiarul real al companiei Veb Solutions Corp a fost Vladimir Plahotniuc, iar beneficiarul companiei Ankor Getaway LP a fost – Veaceslav Platon. Reiese că Vladimir Plahotniuc a transferat cele 27,8 milioane de dolari pe contul Agroindbank al unei companii pe care o controla, de unde banii au fost trecuți pe contul din Letonia a companiei controlate de Veaceslav Platon. Scopul real al transferurilor a fost ascunderea și legalizarea, inclusiv cu suportul Agroindbank, a banilor obținuți din „frauda miliardului”. Ulterior, cele 27,8 milioane de dolari au fost reinvestiți în bunuri imobiliare, înregistrate pe numele lui Veaceslav Platon – sediul ASITO, hotelul Național și Casa Modei. Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon au putut realiza aceste transferuri doar cu ajutorul conducerii Agroindbank”, a explicat Cristian Mihai (Rizea).
Patru ani mai târziu, în 2018, Agroindbank a acceptat operațiuni cash în valoare de 109.440.000 lei fără respectarea procedurilor legale. Banii au fost utilizați ulterior pentru privatizarea Air Moldova de către gruparea Plahotniuc. Primele transferuri, în sumă de 59 220 000 lei, au fost efectuate la sfârșitul lunii septembrie 2018 de compania Moldasig S.A. către compania Style Design Imobil pentru procurarea a 55% din acțiunile unei alte companii. Aceasta deținea bunurile imobile de pe străzile Pușkin și Sfatul Țării, care îi aparțineau lui Vladimir Plahotniuc. Ulterior, prin intermediul conturilor din Agroindbank, banii au fost retrași cash de către o persoană interpusă – Olga Evdochimova, fondatoarea Style Design Company S.A. În octombrie, un client al Agroindbank, Andrei Ianovici, care a devenit ulterior acționar al AIR Moldova, a depus la ghișeul băncii cash în euro în valoare totală de 50 220 000 lei.
“Vedem că aceeași sumă transferată de Moldasig către o companie a lui Vladimir Plahotniuc a fost scoasa cash din Agroindbank de către o persoana apropiată oligarhului – Olga Evdochimova. Iar în scurt timp a fost depusă înapoi în Agroindbank cash în euro, dar deja de către viitorul acționar al AIR Moldova, Andrei Ianovici. Ulterior, el a transferat banii, sub formă de împrumut, companiei nou creată Civil Aviation Group SRL, care i-a utilizat la privatizarea Air Moldova”, a relatat Cristian Mihai (Rizea).
Anterior, pe 16 martie 2016, Banca Națională a Moldovei a stabilit că acționarii Agroindbank, care dețineau împreună 41% dintre acțiuni, acționau concertat, și că beneficiarul real al acțiunilor este Veaceslav Platon, care le-a cumpărat din banii proveniți din schema Laundromat. Ca urmare, BNM a emis emis noi acțiuni, iar proprietarul temporar al acestora a devenit statul Republica Moldova, prin intermediul Agenției Proprietăți Publice (APP).
Pe 2 octombrie 2018, APP a vândut 41% dintre acțiunile Agroindbank grupului de companii Heim Partners LTD la prețul de 23 de milioane de euro. Din acest grup făcea parte Horizon Capital, reprezentat în Republica Moldova de către Vasile Tofan, Banca Europeana pentru Reconstructii și Dezvoltare (BERD) și compania din Lituania Invalda INVL. Directorul noului acționar Heim Partners LTD era Vasile Tofan, mai arată sursa citată.
“Prețul mizer la care au fost vândute acțiunile Agroindbank în perioada controlului total impus de Plahotniuc confirmă că Vasile Tofan a avut un rol de interpus și gestionar al activității Agroindbank, inclusiv în folosul lui Plahotniuc. În momentul achiziționării acțiunilor băncii nu a existat nicio informație privind beneficiarul real al Horizon Capital și al companiei din Lituania Invalda INVL – care au cumpărat acțiunile Agroindbank. Analiza minuțioasă a evenimentelor și faptelor arată însă că în spatele tranzacției de vânzare-cumpărare a acțiunilor s-a aflat Vladimir Plahotniuc”, a explicat Cristian Mihai (Rizea)
Dacă nimeni nu este interesat să recupereze cele 50 de milioane de euro furate de către Vasile Tofan, nici măcar Guvernul “vremurilor bune” înseamnă că timpurile au rămas la fel, s-a schimbat doar păpușarul.