FILE PHOTO: A woman holds a small bottle labelled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration taken October 30, 2020. REUTERS/Dado Ruvic//File Photo

Aproape 7 000 de vaccinuri anti-COVID-19 cu termen expirat au fost administrate cetățenilor, a anunțat astăzi Curtea de Conturi. 

„Auditorii noștri au descoperit aproximativ șapte mii de cazuri de vaccinare cu preparate expirate. Acest aspect mi se pare cel mai important”, a spus președintele Curții de Conturi, Marian Lupu.

Curtea de Conturi a mai constatat că peste 11 000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, în valoare de 1,5 milioane de lei, au dispărut fără urmă, iar peste 71 100 de certificate de vaccinare au fost falsificate.

Ca urmare, deputații Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au cerut audierea în Parlament a ministrului Sănătății, Ala Nemerenco.

Ministra Sănătății: Nicio doză de vaccin nu poate fi administrată cu termen expirat

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu o reacție abia spre seară. Ea a afirmat că nicio persoană nu a fost vaccinată împotriva COVID-19 cu vaccinuri cu termen expirat și a acuzat Curtea de Conturi de subminarea campaniei de vaccinare.

“Respectarea cerințelor privind administrarea vaccinurilor în termeni stricți este monitorizată atât de instituțiile medico-sanitare care realizează vaccinarea, cât și de ANSP. Vaccinurile expirate, conform procedurilor, sunt retrase imediat din sala de vaccinări și nu se pot încurca nici prin eroare. Curtea de Conturi a făcut astăzi niște constatări presupuse bazându-se pe datele extrase din Registrul de Evidență a Vaccinării pentru perioada 30.05 – 31.08.2021 când s-au realizat cele mai multe vaccinări, inclusiv maratoane de vaccinare”.

Ala Nemerenco a explicat că doar datele cu privire la vaccinare au fost introduse cu întârziere în sistemul de evidență informațional:

“Nicio doză de vaccin nu a fost și nu poate fi administrată cu termen expirat, iar colectarea și introducerea, uneori întârziată a datelor despre dozele de vaccin nu au nimic comun cu însăși administrarea dozei. La acel moment, sistemul de evidență informațional nu era suficient de dezvoltat că să evite erorile tehnice de înregistrare, în special când se înregistrau mii de vaccinuri de o instituție într-o zi”.

Aproape 1 milion 700 de mii de doze de vaccin anticovid au fost administrate cetățenilor Republicii Moldova de la demararea procesului de vaccinare.

Articolul precedentCum s-a pomenit un moldovean cu o datorie de 17 milioane de lei față de o bancă, fără ca să împrumute această sumă?
Articolul următorProcurorul general interimar Dumitru Robu a cerut ridicarea imunității și arestarea lui Ilan Șor