Comisia de la Veneția s-a pronunțat cu privire la modificările operate la Legea Procuraturii, adoptate de autoritățile moldovenești în august 2021.
Experții au constatat că modificările Legii Procuraturii nu au fost supuse dezbaterilor publice cuvenite și că amendamentele au fost adoptate în contextul unui conflict politic acut între majoritatea parlamentară și procurorul general.
Recomandările Comisiei de la Veneția
În concluzie, Comisia de la Veneția a recomandat autorităților de la Chișinău:
Revizuirea procedurii de evaluare a procurorului general;
Reîncadrarea procurorului general în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP);
Reglementarea în Constituție a procedurii de numire a componenței CSP.
Demiterea membrilor CSP – doar în baza motivelor foarte serioase;
CSP trebuie să decidă dacă trebuie suspendat procurorul general și dacă trebuie inițiat un dosar penal împotriva lui;
Suspendarea Procurorului General nu trebuie să înceteze în mod automat și mandatele adjuncților săi;
În cazul suspendării Procurorului General sau dacă postul acestuia devine vacant, unul dintre adjuncții săi trebuie numit de CSP în calitate de procuror general interimar.
Ministrul Justiției: Vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția
Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat că autoritățile vor ajusta legislaţia națională la recomandările Comisiei de la Veneția și că reforma justiției va continua.
“Deși în Republica Moldova există unele particularităţi specifice, care nu pot fi comparate cu alte ţări – în special, capturarea instituţiilor statului de către grupuri oligarhice şi utilizarea justiţiei în scopuri private – și chiar dacă avizul Comisiei, din punct de vedere formal, are caracter consultativ, recomandările prestigioasei instituții a Consiliului Europei vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează. Obiectivul nostru este în acord cu voinţa cetăţenilor şi partenerilor țării noastre – justiție independentă, dreptate și lege egală pentru toți. Vom ține cont de cele mai bune practici și vom face împreună pașii corecți în această direcție”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina lui de Facebook.
Parlamentul a adoptat pe 24 august în lectură finală amendamentele la Legea Procuraturii. Potrivit noilor prevederi, procurorul general poate fi eliberat din funcție de către președinte înainte de expirarea mandatului, la propunerea CSP, în cazul în care a primit o notă nesatisfăcătoare în urma evaluări de către o comisie terță, precum și în cazul în care CSP adoptă o hotărâre cu privire la aplicarea unei pedepse disciplinare sub forma demiterii din funcție. De asemenea, procurorul general poate fi suspendat din funcție pe durata anchetei de serviciu.