Alegătorii care se vor prezenta la secțiile de votare cu febră vor fi lăsați să voteze. Pentru ei, vor fi amenajate locuri speciale, dar și o urnă specială de vot. Declarația a fost făcută de către șeful CEC Dorin Cimil, în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat pe 9 octombrie, împreună cu ministrul de Externe, Oleg Țulea.

Șeful CEC a dat asigurări că toate persoanele vor fi lăsate să își exercite dreptul la vot, chiar dacă vor prezenta febră. Un protocol în acest sens urmează să fie elaborat împreună cu Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică.

„Momentan elaborăm o modificare la instrucțiunea elaborată de Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică care va opera completări la instrucțiuni, prin autorizarea amenajării unui loc special în cadrul secției de votare și a unei mese și urne speciale, unde vor putea vota persoanele care atestă simptome de febră. Astfel, le va fi asigurat accesul în secțiile de votare, respectiv procedurile de dezinfectare, de respectare a distanței sociale. Nicidecum nu va fi restricționat dreptul la vot a persoanei care va veni la secția de votare să își exprime votul”, a declarat Cimil.

Dorin Cimil a adăugat că se elaborează protocoale medicale pentru desfășurarea procesului de vot în instituțiile medicale, cu urnele mobile. Prin urmare toți pacienții care vor vrea să voteze vor putea face acest lucru.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene Eugeniu Revenco a completat că decizia finală va fi luată de Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică.

„Au mai rămas cîteva ore de așteptare și vom afla cum trebuie să acționăm din punct de vedere sanitar”, a precizat oficialul.

 

Sursa: Realitatea din Moldova