În perioada 25 – 26 iulie, în orașul Ungheni, Republica Moldova a avut loc un exercițiu comun privind cercetarea locului faptei, organizat de Centrul Tehnico-Criminalistic şi Expertize Judiciare al Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova, cu sprijinul Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Activitatea s-a desfașurat în cadrul proiectului „Întărirea cooperării transfrontaliere prin dezvoltarea unui concept comun de investigare complexă a locului faptei” (Cod EMS ENI 2SOFT/4.3/142), finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

Exercițiul a constat în simularea unui accident rutier grav, survenit în zona transfrontalieră România-Republica Moldova și a vizat intervenția comună a aprox. 30 de polițiști din cadrul celor două instituții beneficiare, în vederea cercetării locului faptei și întreprinderii măsurilor necesare în cazul unui eveniment deosebit.  

Cu ocazia evenimentului, polițiștii din cadrul IPJ Iași au utilizat cele două autolaboratoare dotate cu tehnică criminalistică, achiziționate în cadrul proiectului.

Exercițiul comun a contribuit la armonizarea practicilor structurilor de criminalistică din România și Republica Moldova, în ceea ce privește activitățile de cercetare la fața locului, atât din punct de vedere tehnic, cât și tactic, asigurând totodată un cadru propice pentru schimb de informații și bune practici. De asemenea, activitatea a vizat îmbunătățirea managementului gestiunii urmelor infracţiunilor, prin utilizarea unei aplicații informatice dezvoltată în cadrul proiectului, de către specialiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, în colaborare cu reprezentanții Centrului Tehnico-Criminalistic şi Expertize Judiciare al Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova. 

Sursa: Realitatea de Realitatea din Moldova

Articolul precedentRealitatea Plus susține și respectă dreptul la opinie al tuturor cetățenilor români. Precizări importante de presă în cazul Cristian Rizea – Emilia Șercan
Articolul următorRăzboi în Ucraina – Ziua 155 – Rusia a atacat Harkov – Armata lui Putin anunță exerciții militare strategice la care participă și soldați din alte țări